Gratis in het huwelijk treden aan de balie op maandag en dan op reis

Gratis trouwen bestaat niet. In het huwelijk treden kost altijd geld, hoe je het ook aanschouwt. Een trouwboekje is vereist en als je niet in gemeenschap van goederen wil huwen heb je een notaris nodig. Maar je kunt wel heel goedkoop trouwen. Heb je een klein budget en heb je ook weinig tijd om alles creatief op te lossen? Start dan bij de eerste bezuiniging. De trouwdag zelf. De dag van de week bepaalt de prijs van trouwen. De maandagochtend is veelal gratis. De vrijdagmiddag het duurst. Gratis trouwen Het aantal trouwerijen dat gratis wordt gesloten is in de afgelopen jaren erg gestegen. Ongeveer 30 procent van alle huwelijken wordt gesloten in de gratis uurtjes. Gemeenten zijn wettelijk vereist kosteloze huwelijksvoltrekkingen mogelijk te maken. Kosteloos trouwen is in 1897 in de wet opgenomen om minder draagkrachtigen de kans te bieden om zonder kosten in het huwelijk te treden. De Nederlandse Vereniging van Burgerzaken heeft in 2014 een inkomenstoets beoogd om te kijken of iemand in aanmerking komt voor een gratis huwelijk. Minimaal een keer per week bij minder dan 10.000 inwoners en daarboven minimaal twee keer per week. Gemeentes zijn hier niet blij mee. Het neemt een hoop werk met zich mee en het kost juist een hoop geld. Een gratis trouwerij kost de gemeente al gauw 400 euro. Er komt heel wat bij kijken. Van een bode die gasten moet onthalen en een trouwambtenaar tot iemand die de trouwzaal inricht. Sommige plaatsen hebben een goedkoop alternatief voor het gratis huwelijk. Het zogenaamde baliehuwelijk waarmee je voor een klein bedrag ook op andere dagen dan maandagochtend kunt trouwen.

There is no such thing as a free lunch


Helemaal gratis is een trouwplechtigheid nooit. Er wordt altijd een uittreksel uit het bevolkingsregister gevraagd. Dat kost per stuk in de meeste plaatsen rond de twintig euro. En het trouwboekje moet ook betaald worden. De leges daarvan hangen weer af van de uitvoering van het trouwboekje. Deze kan simpel zijn maar ook van duur leer. Het is standaard dat jullie trouwen in gemeenschap van goederen. Willen jullie onder huwelijkse voorwaarden trouwen? Dan komt er een notaris aan te pas. Dit moet je van tevoren aan te geven. De kosten voor de notaris zijn voor eigen rekening.

Bescheidenheid troef


Het kost plaatsen tijd en geld om stellen kosteloos in de echt te verbinden. Daarom is de ceremonie vaak zoveel mogelijk uitgekleed.  Er is meestal geen ruimte voor eigen inbreng zoals muziek of een persoonlijke toespraak. Ook een fotograaf is vaak niet welkom. Dat wordt fotos maken met je smarphone. Ook aan het aantal gasten dat je kunt meenemen zit een maximaal aantal verbonden. Gratis trouwen wordt vaak ook Trouwen op Maandag genoemd. Een gratis huwelijk is meestal alleen op maandagochtend. Maandagochtend 9.00 is het meest voorkomende tijdstip van een gratis trouwuurtje.

Tips voor een gratis huwelijksvoltrekking


Van een beoogd huwelijk of gratis geregistreerd partnerschap moet melding worden gedaan bij de burgerlijke stand. Dit moet in de woonplaats van een van beide partners. In de wandeling heet dit in ondertrouw gaan. Het kost niets maar voor de benodigde bescheiden gelden bepaalde prijzen. De volgende regels worden gehanteerd:


  1. De financiele draagkracht speelt geen rol bij de kosteloze huwelijkssluiting. Iedereen kan daarvoor kiezen.

  2. Het is niet verplicht om in de eigen woonplaats te trouwen. Ook niet als er niet hoeft te worden betaald.

  3. Iedere plaats kent een of meer wekelijkse tijdstippen waarop gratis kan worden getrouwd. Die momenten zijn overal anders maar vallen vaak vroeg in de week en op een vroeg uur.

  4. Het gaat meestal om een heel sobere en zeer korte plechtigheid zonder toespraak. De ambtenaar draagt geen toga.

  5. Als er teveel animo is op een bepaalde datum, lossen sommige plaatsen dat probleem op door meerdere bruidsparen tegelijk te trouwen.

  6. Het komt voor dat een gemeente de gratis trouwmogelijkheid beperkt tot de eigen inwoners.Gratis trouwen alleen door de gemeente aangewezen huwelijkslocaties


Bij een kosteloze huwelijkssluiting trouwen horen geen rozenblaadjesLet op. Kosteloos trouwen is meestal alleen op het raadhuis of kantoor. Als je mazzel hebt heeft jouw gemeente een heel mooi stadhuis. Een andere locatie kan een ander huis der gemeente zijn. Bijvoorbeeld een trouwlocatie voor 1 dag. Als je op een alternatieve locatie wil trouwen dan kan die locatie extra kosten in rekening brengen voor de huur van de ruimte. Wil je daar op besparen, lees dan deze tips voor goedkoop trouwen. Locaties kunnen aanvragen om locatie voor 1 dag te worden. Dit kan ook een woonhuis zijn of een schoolgebouw. De belangstelling voor kosteloos trouwen is daarenboven wel groot. Kosteloos trouwen is zodanig populair, dat veel plaatsen maandenlange wachtlijsten hebben. Bruidsparen moeten soms maanden afwachten voordat ze elkaar kosteloos het Ja-woord kunnen geven. Om dit op te lossen wil de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken dat kosteloze huwelijkssluitingen alleen nog open staan voor inwoners van de eigen gemeenten. Wie voor niets wil trouwen moet veel geduld hebben. Wachttijden van twee tot vijf maanden zijn geen uitzondering. Houd er wel rekening mee dat als je gratis huwt in het stadhuis je vaak binnen 10 minuten weer buiten staat.

Overwegingen voor een gratis huwelijksvoltrekking


Trouwlocatie Kerkje Borgsweer Trouwen voor de kerk is niet gewettigd. Daarvoor kan een gratis of baliehuwelijk een motivatie zijn. Het gratis huwelijk was oorspronkelijk bedoeld voor mensen die geen geld hadden om te trouwen. Maar er een verschuiving van mensen die weinig geld hebben naar koppels die het geld eenvoudig liever in hun huwelijksreis steken. Er zijn meerdere overwegingen om gebruik te maken van de gratis tijdstippen. In de eerste plaats degenen die het wettelijk huwelijk als een juridische formaliteit zien. Bijvoorbeeld als je een hypotheek moet afsluiten. Of als je kinderen krijgt kan dit een overweging zijn. Ten tweede wordt de mogelijkheid gebruikt door bruidsparen die alleen waarde hechten aan een religieus huwelijk. Ze trouwen gratis op het gemeentehuis omdat dat nu eenmaal moet voor de wet. Daarna trouwen ze in de moskee of kerk en pas dan is het groot feest. Een derde motief kan zijn dat je wil trouwen in het buitenland. Vaak is een huwelijk in het buitenland niet rechtsgeldig. Daarom huwen paren vaak hier snel op een maandagochtend om vervolgens hun koffers naar een idyllisch plekje in het buitenland te gaan. Vaak vergezeld van een trouwambtenaar. In het buitenland wordt voor de show nog eens de plechtigheid overgedaan. Maar dan met een hoop gasten en een feest erbij. Maar je kunt natuurlijk ook gratis trouwen omdat je wil bezuinigen.

In het nieuws  • Gratis trouwen in Leusden te populair onder moslims Leusden scherpt de regels voor gratis trouwen noodgedwongen aan. Kosteloos in de echt worden verbonden is te populair, vooral onder moslims. Lees meer.

  • Gratis trouwen in Amsterdam volgeboekt Het gratis huwelijk is in trek in Amsterdam. Wie zich nu aanmeldt (meer info) bij de burgerlijke stand, kan in de meeste stadsdelen pas in november en december van dit jaar terecht. Lees meer.Kosten in de volgende plaatsen:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *